Genellikle pazarlama sektöründe kullanılan kokular, tüketiciyi etkilemek için kullanılmaktadır. Tüketicide olumlu duygular yaratmak amacıyla tercih edilen kokular, zamanla firmanın kimliğini yansıtarak hafızalarda kalıcı etkiler yaratmaktadır.

Yapılan bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, kokuların insanlar üzerinde pek çok duygusal etkisi bulunmaktadır. Bu etkiler kimi zaman güven, aidiyet gibi olgular yaratırken, kimi zaman da satın alma isteği gibi etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle, günümüzde pek çok firma tarafından sıklıkla kullanılmakta ve önemli bir pazarlama taktiği olarak görülmektedir.

Uzun yıllardır pazarlama alanında kullanılan koku tekniğinin başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür. Örnek vermek gerekirse; yatak ve şilte takımı satan bir mağazada kullanılan sakinleştirici etkileri olan bir koku, tüketicide uyku ve dinlenme hissi yarattığından satın alma isteğini arttırmaktadır. Zamanla pek çok firma tarafından uygulanmaya başlayan bu taktikler, satışlarında ciddi oranlarda artışa neden olmuştur.


Kurumsal Koku Sayesinde Firma Kimliğinizi Yaratın!

İnsanlar üzerinde psikolojik etkileri bulunan kokular vardır. Bu psikolojik etkilerin sakinlik, zindelik, çalışma arzusu, cinsel arzu, enerjik hissetme, odak ve konsantrasyon arttırma gibi çeşitli özellikleri bulunmaktadır. Her işletmenin kendine has kurumsal koku ve müşteri üzerinde etki etmek istediği algısı vardır. Pazarlanan ürüne veya işletmenizin ortamına yönelik yaratmak istediğiniz algıyı kullanacağınız kokular ile tetiklemeniz mümkün.

Müşterinin bilinçaltına yönelik etki eden bu yöntem, firmanızın zihinlerde unutulması mümkün olmayan hisler yaratmasını sağlar. Bilindiği gibi koku hafızası çok kuvvetli bir hafızadır. İnsanlar üzerinde birtakım duyguların harekete geçmesine yarayan kokular, hafızada uzun süre kalabilmektedir. Firmanızın bireysel bir kimliğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız işletmenize özel kokular kullanabilirsiniz.

Müşteriler üzerinde güçlü ve etkileyici kokular kullanarak, işletmenize duyulacak sempatiyi arttırabilirsiniz. Hoş kokulara sahip işletmelerde müşterilerin daha uzun süre vakit geçirme istekleri ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar, müşterinin ürünlere karşı ilgisinin artması ve ortamda huzurlu hissetmesinin kokuyla bağlantılı olduğunu açıklamaktadır. Firmanızın dekorundan konseptine kadar uyum yakalayabileceğiniz imza niteliğinde kokular kullanabilirsiniz.


Mağaza Kokusu ile Müşteri Çekme Yolları

Müşteriyi görsel üzerinden çekme, uzun yıllardır bilinen bir gerçeklikti. Ancak son yıllarda bunun yeterli olmadığı, hatta en önemli etkinin görme değil koklama yetisiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu sebeple işletmeler de kokuların kanıtlanmış duyusal etkileri üzerinden pazarlama teknikleri uygulamaya başlamıştır. Etkili bir koku, duygularımızı rahatlıkla yönlendirebilecek özelliktedir. Bu nedenle koku alınır alınmaz bilinçaltımızda istemsiz ve içgüdüsel bir tepki verme ihtiyacı hissederiz.

Mağaza kokusu müşteriler üzerinde satın alma etkisi yaratmaktadır. Ancak doğru bir koku tercihi yapılmadığında tam tersi etkiler de yaratabilir. Bu sebeple koku tercihi yaparken bilinçsizce davranmamak gerekmektedir. Bir örnek vermek gerekirse, süpermarketlerin unlu mamul reyonlarını giriş kısmına koyması, müşterinin süpermarkete girerken taze ve iştah açıcı ürün hissini uyandırmak beklenen etkiyi yaratmaktadır.

Mağazanızın konseptine uygun olarak tercih edebileceğiniz farklı koku seçeneklerimiz bulunmaktadır. Genel olarak gül, lale ve manolya kokusu gibi hoş kokular, müşterinin mağazada daha uzun süre vakit geçirmesini ve ürünlerle ilgilenme isteğinin daha çok artmasını sağlamaktadır. Mağazanızda kullanmak isteyeceğiniz koku kartuşu seçeneklerimize https://samorna.net/index.php?route=product/category&path=224 linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Güvenli ve Cazip ortam hissi Yaratmak için Otel Kokusu

Rakiplerinizden farklılaşmak için tercih edeceğiniz otel kokusu güven ve cazip ortam duygularını harekete geçirmelidir. Müşterinin bir otelden beklentisini göz önünde bulundurarak doğru koku tercihi yapmalısınız. Güven ve ev sıcaklığı hissi veren, aynı zamanda konforlu ve özel hissettiren kokular kullanarak, müşterileriniz üzerinde doğru algılar yaratabilirsiniz. Bu sayede marka bilinirliği ve marka bağımlılığı adı altında, otelinizin hafızada kalıcılığını sağlamanız da mümkündür.

Müşteri sadakat ve bağlılığı konusunda oldukça etkili olan koku kullanımı, özellikle son yıllarda oldukça fazla tercih edilmektedir. Özellikle müşterinin aidiyet hislerini tetikleyecek, kendini yabancı hissetmeyecek doğal kokular tercih edilmektedir. Bu sayede güven duyguları da tetiklenmiş olmaktadır.

Otelinizin kimliğini yansıtacak doğal ve fresh kokular tercih edebilirsiniz. Sitemiz üzerinden https://samorna.net/index.php?route=product/category&path=223  linkine tıklayarak ulaşabileceğiniz profesyonel koku cihazlarımız ile imza kokunuzla farklı ambiyanslar yaratarak olumlu sonuçlar alabilirsiniz. Mekanınızı kokunuzla konuşturun ve muhteşem etkilerinin tadını çıkartın.


Güzellik Salonları için Koku Kullanarak Farklı Çağrışımlar Yapmak Mümkün

Bilindiği gibi güzellik salonlarını, dekorlarıyla ve kullandıkları müziklerle müşterilerine özgüvenli hissettirmeyi amaçlamaktadır. Özgüven duygusuyla beraber kişi kendini daha güzel ve enerjik hissetmekte hatta daha fazlasını istemektedir. Son yıllarda dekor ve müzikle beraber kullanılan bir diğer yöntem de koku olmuştur. Güzellik salonları doğru koku kullanımıyla müşterilerin koku hafızasını canlandırabilmekte ve müşteri çekme taktiğini uygulayabilmektedir.

İç çamaşırı mağazalarında olduğu gibi, kadınların kendini daha seksi hissedebileceği kokular tercih edilmesi beklenen etkiyi sağlayacaktır. Bu hususta genellikle odunsu kokular tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra temizlik, ferahlık ve şifa verici etkileri olan lavanta kokularının tercih edilmesi de farklı etkiler yaratabilir. Bu hususta işletmeniz için imza niteliğinde bir tercih yapmanız ve müşterinin koku hafızasını doğru ve etkili kullanabilmeniz çok önemlidir.