• Baharatlı Kokular
  • Şekerli Kokular
  • Vanilyalı Kokular
  • Nektarin Kokular

  • Kokuların, insanlar üzerindeki duygusal ve his etkisi kadar kullanıldığı yere hitap eden tarzın seçimi de sizler için oldukça önemlidir. Özellikle, müşteri ve misafirlerini işletme ve mekanlar için daha aktif bir alışveriş potansiyeli kazandırması da bu açıdan kokuların önemi söz konusu olunca, birkaç kat daha arttırmakta.


    Bu tip seçimlerde, sizlere yardımcı olması için şöyle bir öneride bulunabiliriz:

    Baharatlı kokular, daha çok karşı cinslerin birbirine olan tutkularını arttıran tarzlardır. Bu nedenle, özellikle restoran, cafe ve buluşma yemeklerinin yanı sıra çift tarzında ağırlamaların yapıldığı her yerde baharatlı kokuların naif ve ortamı yumuşatan özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Bu tarz uygulamalarda, mekanlarınızın düzenli olarak havalandırılması da uygulanan kokular üzerine tekrardan farklı bir kalıcılıkta eski kokuları yer edinmemesi için oldukça önemli. Baharatlı kokular, yoğun fakat kısa sürede açık ortamda dağılabilir olmasından ötürü, kolaylıkla yeni tarzların bölgeye uygulanmasına olanak sağlar.


    Şekerli kokular, özellikle genç bayanların tercih ettiği koku grubundadır. Tersine mühendislik taktiklerinde, biliyorsunuz ki hedef kitle için özellikle ilgi ve algıları üzerinden işlemektedir. Şekerli kokuları, alışveriş mekanlarında, butik ve daha çok erkeklerin hediye arayışlarının zaman aldığı alanlarda kullanılması tavsiye edilir. Bu tarz kokular sayesinde, erkeklerin karar verme ve birden fazla alternatife yönelme duyuları da harekete geçirilmiş olur.


    Her bir koku grubu, benzer hizmet ve ürün gruplarından olan işletmeler için farklı manalara geliyor elbet. Özellikle, misafir ve müşteri kitlenizin farklı amaçlarla hareket ediyor oluşu daha çok yazılı kurallar çerçevesinde değil, gözlemlenmiş tespitler ve deneyimlerle bu seçimleri yapmaya yönlendiriyor. Şekerli kokular örneğinde olduğu gibi, kullanıcı cinsiyeti farklı ama mekân ve alanlarda, harekete geçirilmek istenen cinsiyetin karşı cins olması gibi.


    Vanilyalı kokular, insan psikolojisinde yumuşatma, sakinleştirme ve aynı zamanda iştah açma gibi farklı etkiler bırakan bir koku grubu olarak dikkat çekiyor. Bu sayede, müşteri ve ziyaretçileriniz için onları ağırladığınız ortamların daha çok hoş vakitler geçirebileceği dinlenme alanları ve yeme – içme mekanlarında tercih edilmesi doğru olur. Vanilya kokusu, gündelik hayatımızda da sıklıkla karşımıza çıkan gıda ürünlerinde hammadde olarak vanilyanın iştah açıcı gücünü koku tercihlerimizde avantaj olarak karşımıza çıkarıyor.


    Nektarin kokusu, yine gıda temelli bir koku özelliği olmasıyla biliniyor. Fakat, grup içerisindeki kokuların aksine duygulardan ziyade insanlara ferah bir ortam hissi yaratmasıyla sıklıkla tercih edilmektedir. Canlı ve ferah bir koku olarak nektarin kokular, eğlence ve yeme-içme mekanlarında hoş bir esinti, ferah bir ortam hissi yaratmak açısından son derece kullanışlı.